Zoeken in blog

Onze nieuwste artikelen

Onze blogcategorieën



Urineweginfecties  bij katten en honden 

verlichten en voorkomen

Alejandro Moncada C. M. V. DSV., Director Latam.

Algemene beschrijving

In de urinewegen van honden en katten ontstaan makkelijk infectiehaarden, vaak van chemische oorsprong, die leiden tot lokale infecties op 3 specifieke plaatsen: de plasbuis (voorbij de blaas), de urineleider (nieren) of de blaas.

Als infecties in de lagere urinewegen niet op tijd worden behandeld, kunnen ze zich uitbreiden en verspreiden naar hogere delen zoals de nieren, waar ze kunnen uitmonden in ernstige problemen van nierfalen die het leven van het dier in gevaar kunnen brengen.

Vrouwtjes zijn bijzonder vatbaar voor urineweginfecties vanwege hun korte urinebuis maar ook de anatomische positie van de anus waardoor pathogene bacteriën de urinewegen kunnen binnendringen. Met een goede verzorging van de uitwendige urologische organen kunnen we ons huisdier tegen urineweginfecties beschermen. Het risico op infecties verminderen kan normaal gesproken met desinfecterende doekjes of gewoon met water en zeep.

In dit artikel analyseren we het volgende: 

• Wat zijn de signalen en symptomen van urineweginfecties bij honden en katten?

• Wat zijn de voornaamste oorzaken van urineweginfecties bij honden en katten?

• Preventie van urineweginfecties bij honden en katten.

Tekenen die aantonen dat uw huisdier lijdt aan een urineweginfectie.

De tekenen kunnen variëren, maar dit zijn de opvallendste:

 Polyurie: het dier urineert te vaak, meestal in kleinere hoeveelheden dan gebruikelijk en ook op ongewone plaatsen, zoals de zetel, zijn eigen slaapplaats enz.

 Polydipsie: het dier drinkt veel meer water dan gebruikelijk.

 Pijn bij het plassen (de kat of hond kan moe worden of zelfs pijn hebben bij pogingen tot urineren).

 In de urine kunnen sporen van bloed te zien zijn.

 Het huisdier is verzwakt.

 Het huisdier kan koorts en tandbederf hebben.

Mogelijke oorzaken van urineweginfecties bij honden

Urineweginfecties bij honden en katten worden vaak veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën, schimmels of parasieten die zijn binnengedrongen in de urinewegen en zich daar vermenigvuldigen.

In de meeste gevallen is het niet eenvoudig om precies vast te stellen wat de oorsprong is van de infectie die het dier oploopt. Soms komt ze van de huid, van de plaats waar het dier vaak ligt, van contact met andere besmette dieren, van de fysieke bouw van zijn urinewegen...

Bacteriën vermenigvuldigen zich gemakkelijk in een alkalische omgeving. In normale situaties is de urine van honden en katten zuur, met een pH tussen 6 en 6,5. Door een andere pH in de urine en in het algemeen in de blaas of in de lagere urinewegen hebben bacteriën er vrij spel waardoor infectiehaarden ontstaan.

Ook andere factoren kunnen bijdragen tot de groei van bacteriën, zoals:

 Een gebrek aan vers en proper water.

 Langdurige behandeling met bepaalde geneesmiddelen.

 Een onevenwichtig voedingspatroon of voeding van slechte kwaliteit.

 Onvoldoende tijd om te urineren, waardoor de hond de urine moet ophouden.


pH van de urine en gezondheid van de blaas

De urine van honden en katten is normaal gesproken licht zuur met een pH tussen 6 en 6,5.

Wanneer de urine van een hond alkalischer wordt, kunnen er zich drie problemen voordoen:

1. Snelle groei van bacteriën: Een snelle groei van bacteriën in de urinewegen kan tot een infectie leiden.

2. Blaasontsteking (cystitis): Een blaasontsteking zet de deur wijd open voor een blaasinfectie.

3. Wanneer urine alkalisch wordt, kunnen mineralen zich afzetten en kristallen vormen: scherpe deeltjes die over het slijmvlies van de blaas rollen en irritatie en ontsteking van de blaas veroorzaken, waardoor de kans groter wordt dat er ziekteverwekkende bacteriën gaan groeien.

Daarom is het belangrijk om de pH in de urine op peil te houden, niet alleen om urineweginfecties te voorkomen, maar ook om ontstekingen en de vorming van kristallen en blaasgruis tegen te gaan. In dit kader ontwikkelden wij URIVET! Een aanvullende voeding die bijdraagt ​​aan de goede werking van de  urinewegen en de blaas bij honden en katten.

URIVET bevat de volgende ingrediënten:

Cranberry-extract speelt een verzurende rol en voorkomt herhaalde urineweginfecties bij dieren die lijden aan ziekten die hen vatbaarder maken voor urineweginfecties (diabetes, nierfalen ...). Urineverzurende middelen voorkomen dat de urine niet zuur genoeg is. Door blaasstenen en onvoldoende zure urine kunnen zouten in de urine kristalliseren waardoor stenen in het urinestelsel ontstaan (urolithiasis) en het risico op urineweginfecties groter wordt. Zo zullen de urineverzurende middelen de sterke stijging van de pH vermijden.

Vitamine C speelt ook een verzurende rol in de urine, maar stimuleert vooral het immuunsysteem. Echinacea-extract is ook een immunostimulant die zorgt voor een grotere productie van bepaalde bloedcellen die betrokken zijn bij de immuunrespons van het organisme, namelijk de leukocyten en de zogenaamde "natural killer"-cellen. Fenylalanine is een aminozuur dat een rol speelt bij de bescherming van het urinestelsel en astragalus-extract tot slot heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Preventie van urineweginfecties bij honden

Dit zijn enkele maatregelen die de ontwikkeling van urineweginfecties bij huisdieren kunnen voorkomen:

 Zorg ervoor dat uw huisdier toegang heeft tot vers en proper water. Geef bij voorkeur gefilterd water, want dat helpt voor het elimineren van onzuiverheden en toxines.

 Geef uw dier in de mate van het mogelijke gezonde en natuurlijke voeding op basis van vlees. Vermijd brokken van lage kwaliteit met vaak goedkope koolhydraten op basis van granen die de pH van de urine kunnen aantasten.

 Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en tijd om te spelen. Het is aangetoond dat dagelijkse lichaamsbeweging stress vermindert, wat dan weer infecties, ontstekingen en ziekten beperkt. Ga minstens twee keer per dag met uw hond wandelen en zorg ervoor dat uw kat meerdere malen per dag buiten kan.

Referencies

Eldredge, et al. Manual veterinario doméstico para propietarios de perros, 4.ª edición (Wiley Publishing, 2007). 

CJ Puotinen , Remedios naturales para perros y gatos (Keats Publishing, 1999). 

ML Wulff-Tilford y GL Tilford, Hierbas para mascotas (Bowtie Press, 1999). 

M. Goldstein, La Naturaleza de la Curación Animal (Ballantine Books, 2000). 

RH Pitcairn, La guía completa para la salud natural de perros y gatos (Rodale, 2005). D. Hamilton, Atención homeo